SAP S/4HANA Sourcing & Procurement

S/4HANA is de nieuwe generatie Enterprise Resource Planning (ERP) van SAP. Als u op dit moment gebruik maakt van SAP ECC zult u waarschijnlijk binnen afzienbare tijd overstappen naar SAP S/4HANA. Compera is expert in S/4HANA Sourcing & Procurement.

SAP S/4HANA ondersteunt de inkoopprocessen van Source-to-Pay. Dit betekent dat vanuit één centraal systeem met meer productiviteit en efficiëntie kan worden ingekocht. Dit betekent onder andere een kostenreductie voor inkoop en een betere contract-compliance.

S/4HANA ondersteunt de volgende inkoopprocessen:

Operationele Inkoop

Operationele inkoop is binnen S/4HANA volledig gericht op het bieden van een gemakkelijke gebruikservaring voor een optimale ondersteuning van self-service procurement. Iedereen kan zelfstandig goederen of diensten zoeken en aanvragen of direct bestellen. Vanuit één gebruikersinterface kan er door alle catalogi tegelijkertijd worden gezocht (cross-catalog search). Catalog content kan direct in S/4HANA worden geladen. Daarnaast kan er ook gekozen worden voor de meer geavanceerde Catalog Cloud Services oplossing als toevoeging op S/4 HANA (link).

S/4HANA biedt bedrijven een concurrentievoordeel door middel van een meer gestroomlijnd P2P proces, onder andere vanwege:

 • Meer gebundelde inkoopkracht en betere sturing op leverancierskeuze;
 • Voorraadreductie en het minimaliseren van onbenutte voorraadruimte.
Voorraadbeheer en basis magazijnbeheer

S/4HANA biedt ondersteuning in de fabricage-, verkoop- en inkoopprocessen met de toepassingen voor voorraadbeheer en magazijnbeheer. Hiermee wordt het verwerken van de interne en externe bestellingen verbeterd en bieden analysetoepassingen de mogelijkheid om het magazijn te optimaliseren om de volgende voordelen te behalen:

 • Zekerheid dat goederen op het juiste moment beschikbaar zijn;
 • Sneller en efficiënter bestellingen afleveren;
 • Minder handmatige handelingen uitvoeren door de inzet van ‘manufacturing resources planning’ en ‘plant maintenance’.
Leveranciersmanagement

Met leveranciersmanagement in S/4HANA kunt u kosten reduceren, nieuwe besparingskansen ontwikkelen en u kunt uw efficiëntie op sourcing verhogen. Dit leidt onder meer tot:

 • Minder risico op levering vanwege het doorlopend kunnen monitoren van de leveranciersrelaties en de goederen of diensten die zij leveren;
 • Het beter kunnen classificeren van leveranciers om strategieën voor sourcing te definiëren dan wel te monitoren;
 • Beter beheer en identificatie van leveranciers door geavanceerde analyses op leveranciersdata.
Sourcing en contractmanagement

S/4HANA helpt bedrijven om vanuit één centraal platform betere sourcing- en contractmanagement processen uit te voeren, door middel van:

 • Een meer geautomatiseerde aanschafbrontoewijzing en beslisondersteuning voor handmatige toewijzing;
 • Beter beheer van contracten, aankoopgeschiedenis, quotes, sourcinglijsten, etc.;
 • Actieve monitoring van contracten op verbruik en geldigheid.
Managen van inkoopfacturen en betalingen

S/4HANA ondersteunt het verwerken van de facturen en betalingen, van ontvangst tot controle tot en met het verwerken van de uitzonderingen. Dit leidt tot:

 • Gestroomlijnde processen voor factuurverwerking;
 • Het voorkomen van fouten bij de invoering van gegevens – evenals het voorkomen van dubbele facturen;
 • Beter beheer van het geld – van factuurdata tot liquiditeitsplanning.
Inkoopanalyses

Tot slot biedt S/4HANA ook krachtige analysetoepassingen voor Inkoop. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de kracht van HANA. Zo levert S/4 real-time analyses op KPI’s over alle uitgaven, contracten en leveranciers. Inkopers krijgen tevens rol gebaseerde toegang tot alle relevante inkoop gerelateerde informatie.

Implementatie van SAP S/4HANA Sourcing & Procurement

Compera gebruikt de bewezen SAP Activate methodologie om de implementatie van SAP S/4HANA te versnellen. SAP Activate is een zogenaamd ‘innovation adoption framework’, dat gebruik maakt van best-practices, een agile projectaanpak en gestuurde configuratie voor het implementeren van SAP S/4HANA.

Als onderdeel van de SAP Activate methodologie wordt er standaard een “ready-to-run” SAP S/4HANA omgeving geleverd die als basis in het project dient. Omdat hier al een aantal basisprocessen in is voorgedefinieerd (met voorbeelddata) is dit een grote versneller om snel aan de slag te kunnen met S/4HANA, in de cloud of on-premise.

Neem contact met ons op

Wilt u een afspraak maken en samen met ons kijken wat er voor uw bedrijf mogelijk is. Of heeft u andere vragen?
Neem dan via onderstaand formulier contact met ons op.