Kan het nog mooier? SAP Fiori zit sinds 3 juni gratis in de SAP licentie! Heeft u bijvoorbeeld al SAP MM of SAP SRM, dan kunt u zonder extra licentiekosten SAP Fiori inzetten. Dus de hoogste tijd om eens een praktische blog te schrijven of u SAP Fiori snel kunt gebruiken voor uw inkoopprocessen.

Zoals in mijn eerdere blog al beschreven heeft SAP momenteel een sterke focus op de ontwikkeling op het gebied van User Interaction en User Interfaces: SAPUI5.  Dè nieuwe manier van SAP om applicaties gebruiksvriendelijk te ontsluiten naar de gebruiker. Met behulp van deze SAPUI5 (UI Development Toolkit for HTML5) is SAP Fiori ontwikkeld.

SAP Fiori is een verzameling webgebaseerde toepassingen ontwikkeld voor het gebruik met zowel desktop als mobiele browsers. Hierdoor kunnen de toepassingen door gebruikers gebruikt worden op elk gewenst apparaat.

Welke toepassingen zijn er nou beschikbaar voor de SAP Business Suite in SAP Fiori?  Een overzicht van de Apps, beschikbaar voor de SAP Business Suite, in Fiori is te vinden in de Catalog of SAP Fiori Apps op help.sap.com.

Als u specifiek geinteresseerd bent in toepassingen voor SAP Procurement (in dit geval lees: SRM), dan geeft SAP Fiori Apps for SRM u een mooi overzicht.

In de overzichten wordt duidelijk dat er onderscheid wordt gemaakt in drie verschillende types van de apps, elk gekenmerkt  door hun focus en eisen met betrekking tot de infrastructuur:

  • Transactional apps
  • Fact sheets
  • Analytical apps

Transactional apps

Met deze apps kun je transactionele taken, zoals het goedkeuren van een winkelwagen uitvoeren. Zij vertegenwoordigen vereenvoudigd inzicht en interactie met bestaande bedrijfsprocessen en oplossingen. Transactionele apps draaien het beste op een SAP HANA database, maar draaien ook op andere databases met acceptabele performance. De volgende figuur toont een overzicht van de architectuur voor de transactionele apps.

Transactional apps.c41c5f4af68420bbae1996d6e302e931

Fact sheets

Deze apps tonen informatie en de belangrijkste feiten over de centrale objecten gebruikt in uw bedrijfsvoering. Fact sheets zijn ontworpen om intuïtief te zijn en geharmoniseerd. Vanuit een fact sheet gebied (tegel) kun je inzoomen op de details. Het is eenvoudig om vanuit een fact sheet naar een gerelateerde fact sheet te navigeren. Ook is het mogelijk om vanuit een fact sheet een transactie te starten door te navigeren naar een transactional app. Fact sheets draaien alleen op SAP HANA database en benodigen een Abap stack. Onderstaande figuur toont een overzicht van de architectuur voor de fact sheets.

 

Analytical apps

Deze apps geven rol-gebaseerd een inzicht in real-time activiteiten van je bedrijf door het verzamelen en weergeven van de belangrijkste informatie direct in uw browser. Dit kunnen SAP Smart Business toepassingen, maar ook andere analytische, voorspellende en plannings toepassingen zijn. Analytical apps draaien alleen op SAP HANA database. Onderstaande figuur toont een overzicht van de architectuur voor de analytical apps.

Fact Sheets.c41c5f4af68420bbae1996d6e302e931Analytical apps.c41c5f4af68420bbae1996d6e302e931

Naast de Fiori webtoepassingen is er sinds kort ook een SAP Fiori Client beschikbaar. Dit is een zogenaamde ‘native app’ voor iOS en Android. Met behulp van deze app worden de verschillende SAP Fiori toepassingen niet meer in een browser maar in de app voor de gebruiker ontsloten.

Wilt u weten welke toepassingsmogelijkheden er zijn om uw inkoopprocessen met SAP Fiori te verbeteren? Binnen een uur maken we dit graag voor u duidelijk.