In het eerste jaar dat SAP Ariba een nieuwe naamgevingsconventie voor releases hanteert, biedt de aankomende 2002 release een veelgevraagde en gewenste selfservice functionaliteit voor u als klant. Met de Intelligent Configuration Manager (ICM) van SAP Ariba kunt u uw Ariba site instellingen configureren, zonder daarvoor een serviceverzoek (SR) te moeten indienen. 

Het was al mogelijk om een beperkt aantal parameters te wijzigen via de Customization Manager, maar tot nu toe kon alleen SAP Ariba echte site wijzigingen aanbrengen. Deze twee zijn nu gecombineerd in de Intelligent Configuration Manager. 

De klanten en ook SAP Ariba zelf zullen het aantal serviceverzoeken zien verminderen, maar voor klanten biedt het nog meer voordelen, zoals: 

  • Een snellere implementatietijd van projecten en wijzigingen; 
  • Een audittrail van aangebrachte wijzigingen; 
  • Een gecontroleerd transportmechanisme. 

Het transportmechanisme binnen ICM wordt geleverd met een workflow, waarmee u de parameter(s) kunt wijzigen en toevoegen aan een zogenaamd pakket. De wijzigingen kunt u vervolgens controleren, testen en goedkeuren, voordat u deze implementeert op uw productiesite. Dit gebeurt allemaal vanuit het Intelligent Configuration Manager dashboard. 

Figuur 1 De Intelligent Configuration Manager dashboard 

De intelligentie binnen ICM zal conflicten met gewijzigde parameters herkennen. Als de gewijzigde parameter reeds in een ander pakket aanwezig is, zal dit onmiddellijk leiden tot een foutmelding dat de gewijzigde configuratie al aan een ander pakket is toegewezen. 

U kunt bijlagen, zoals testresultaten, toevoegen door het gehele proces. Als de test is geslaagd, kunt u het pakket markeren voor implementatie. Een implementatie kan meerdere pakketten bevatten, zodat deze in het releaseschema van uw organisatie past. 

Figuur 2 Het markeren van het pakket voor implementatie 

Hoewel de workflow binnen ICM gebaseerd is op persona’s, zal een beheerder die de configuratiewijzigingen uitvoert, in de eerste versie van ICM ook de tester, goedkeurder of de persoon zijn die de wijziging zal implementeren. SAP Ariba is van plan om dit in de toekomst uit te breiden, samen met complexere configuraties en parameters. 

Als SAP Ariba partner zijn we enthousiast over deze nieuwe functionaliteit, omdat dit onze klanten meer controle geeft over hun SAP Ariba sites en wij sneller functionaliteiten voor hun kunnen implementeren. Wilt u meer weten over de mogelijkheden van ICM, neem dan contact op met ons op voor meer informatie!