Third-party logistieke dienstverleners (3PL’s) zijn gespecialiseerd in opslag, transport en geïntegreerde operaties zoals ‘Value Added Logistics’.

Vanaf Q4 2016 kunnen deze 3PL’s gebruik maken van het Ariba Netwerk in het logistieke proces tussen inkoper en leverancier. Deze functie wordt aangezet voor zowel nationale als internationale transacties. De 3PL’s kunnen overeenkomsten hebben met de inkoper en/of met de leverancier. De activiteiten van bijvoorbeeld de transportorganisatie, verzameling en transport van de bestelde artikelen waren tot Q4 2016 niet ondersteund door het Ariba Netwerk.

Om dit logistieke proces te ondersteunen heeft SAP Ariba een nieuw ‘Logistiek’ relatietype ontwikkeld. Naast dit nieuwe relatietype zijn er twee nieuwe cXML transacties gecreëerd voor de communicatie met de 3PL’s. Deze transacties zijn:

  1. Transport Aanvraag
  2. Transport Bevestiging

3pl-transport-process-new

Met de Transport Aanvraag kunnen kopers een aanvraag doen voor allerlei soorten transportdiensten. De 3PL kan een bevestiging terugsturen naar het Ariba Netwerk met behulp van de Transport Bevestiging.

Third-party Logistics Provider configuratie

Om de 3PL’s aan te sluiten op het Ariba Netwerk moet deze worden geconfigureerd. De inkoper met een ‘admin’ account kan een ‘logistieke relatie-aanvraag’ indienen.

request-relationship-with-supplier

Op het moment dat deze nieuwe relatie is gecreëerd kan de ‘leverancier’ optreden als een logistiek dienstverlener. Hierdoor wordt ook de uitwisseling van transportdocumenten geactiveerd op het Ariba Netwerk tussen koper en logistieke dienstverlener.

relationship-type-logistics

Vervolgens moet de configuratie van de Transportdocumenten uitgevoegd worden. De stamgegevens van leveranciers met het nieuwe relatietype worden uitgebreid met de optie ‘Electronic Order Routing’. Hier moeten de URL’s worden opgegeven door de leverancier van de locaties waar de nieuwe cXML berichten Transport Aanvraag en Transport Bevestiging naar toe moeten worden gestuurd.

url-config-by-the-supplier

De enige voorwaarde voor gebruik van deze nieuwe functie is dat zowel de logistieke dienstverlener als de koper de nieuwe cXML transportberichten moet kunnen ontvangen en verwerken. Wilt u graag meer weten over deze nieuwe feature?

Neem dan contact op met Compera.